Wiktoria

Poznajcie Wiktorię naszą nową Małą Przyjaciółkę. Wiki ma 12 lat i doskonałe umiejętności kamuflażu. Pod pięknym uśmiechem ukrywa wiele ciężkich chorób. Robi to tak doskonale, że na pierwszy rzut oka trudno się zorientować, że ta pogodna dziewczyna może potrzebować naszej pomocy.

Najważniejsza jest dla niej ciągła i różnorodna rehabilitacja. Niestety rzeczywiste potrzeby dziecka nie zawsze spotykają się z dobrymi chęciami i przepisami jakie obowiązują w NFZ.

Wasza pomoc ma znaczenie. Razem przezwyciężymy dla Wiktorii bezduszność urzędników i niemoc naszego systemu opieki zdrowotnej. Wsparcie finansowe umożliwi rodzicom opłacenie kolejnych zajęć i specjalistów. A może ktoś z was ma możliwość czynnej pomocy w rehabilitacji?

O tym z jakimi trudnościami walczy Wiktoria każdego dnia i czego potrzeba by jej pomóc najlepiej opowiada mama dziewczynki:

Wiktoria cierpi na całościowe zaburzenie rozwoju: autyzm dziecięcy, upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym, opóźniony rozwój mowy, nadpobudliwość psychoruchową, uogólnione obniżenie napięcia mięśniowego, wadę postawy oraz skoliozę. Na zewnątrz nie widać oznak choroby, która objawia się zaburzeniami sensorycznymi, ogromną nadpobudliwością, słabą koncentracją, zaburzeniami rytmu snu, problemami w komunikowaniu się z otoczeniem i wyrażaniem swoich potrzeb. Wiktoria od wielu lat pozostaje pod stałą opieką lekarską oraz terapeutyczną. Jej codzienność wypełniają żmudne godziny intensywnej rehabilitacji, w większości nie refundowanej przez NFZ. Rehabilitacja  w wodzie, terapia integracji sensorycznej, biofeedback, hipoterapia, zajęcia z psychologiem i logopedą to tylko początek długiej listy potrzeb… Listy, która w życiu dzieci niepełnosprawnych wnosi nadzieję i wiarę w lepszą przyszłość. Dużą szansą na poprawę stanu zdrowia Wiktorii są także turnusy rehabilitacyjne oraz delfinoterapia, które są wskazane w tego typu schorzeniach. Wiktoria osiągnęła naprawdę wiele. Jej droga do naszego świata składa się z małych kroczków, jest bardzo trudna i długa. Samotnie wychowuję córkę, a ze względu na konieczność ciągłej opieki nad nią nie mogę podjąć pracy zarobkowej. Utrzymujemy się z zasiłków i świadczeń z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Z góry Państwu dziękuję w imieniu swoim i córki za okazaną pomoc i wsparcie.

Z wyrazami szacunku Aldona Musiał.

Prawda, że nie możemy pozwolić by walka Wiktorii i jej mamy poszła na marne? Dziewczyny już tyle razy udowadniały losowi, że potrafią, że dają radę… Teraz czas na nas, by udowodnić samemu sobie, że też damy radę pomóc. Poparzcie na zdjęcia Wiktorii, uśmiecha się do każdego z was.

Wpłaty prosimy kierować na rachunek bankowy Fundacji Pomocy Dzieciom Podaj Rękę Małemu Przyjacielowi z dopiskiem:

Wiktoria Numer rachunku: 69 1140 2017 0000 4702 1296 3116  (PLN) mBank