10/08/2017 usłyszałam w szpitalu od przebiegającego lekarza na środku korytarza: „co Wy tu robicie, przecież powinniście być na onkologii”. Nie wiedziałam co powiedzieć. Szok. Lekarz wyjaśnił, że radiolog ma wątpliwości co do wyglądu ręki Paulinki i powinniśmy na cito pojechać do poradni onkologicznej. Po badaniach i dłuuuugim czasie oczekiwania dostaliśmy dobrą wiadomość.
To nie nowotwór.
Ale co dalej? Lekarz nie miał pojęcia co może powodować straszny ból prawej ręki. Na wszelki wypadek założył gips i powiedział, że poczekamy, może to pomoże.
Postanowiłam działać, zaczęłam szukać lekarza, który zajął by się moim dzieckiem, które mimo usztywnienia cierpiało.
Udało się.
Trafiliśmy do dr Łukasza Luboińskiego. W październiku poznaliśmy diagnozę – deformacja Madelunga. Czyli deformacja nadgarstka wywołana chorobą genetyczną, która dotyka dziewczynki w wieku 10-12 lat. W listopadzie 2018 roku Paulinka miała pierwszą operację, po której nastąpiła krótkotrwała poprawa. Córka cały czas rośnie co powoduje, że kość łokciowa rośnie szybciej w stosunku do kości promieniowej. Skutek jest taki, że niewspółmiernie rosnąca kość łokciowa wykrzywia się i wyrasta poza nadgarstek zahaczając o więzadło prostownika łokciowego. Każdy ruch ręką lub palcami boli. Paulinka musiała zrezygnować ze swojej pasji – jazdy konnej. Nie może jeździć rowerem, hulajnogą. Wszelkie aktywności sportowe ograniczyliśmy do minimum aby nie narażać Paulinki na jeszcze większy ból.
Ma coraz mniej koleżanek i znajomych, ponieważ po lekcjach nie chodzi z rówieśnikami na plac zabaw czy salę gimnastyczną. Nie uczęszcza w szkole na lekcje w-fu, nie pisze, więc zaliczanie materiału szkolnego jest mocno utrudnione.
Leki przeciwbólowe przestają działać. Uśmiech córki coraz częściej zastępuje grymas bólu.
Mamy szansę na koleją operację, która przynajmniej na pewien czas uśmierzy ból i pozwoli powrócić do normalnego życia i beztroskiego dzieciństwa.
I tu potrzebujemy Państwa pomocy, wsparcia finansowego. Z góry dziękujemy za pomoc

Wpłaty prosimy kierować na rachunek bankowy Fundacji Pomocy Dzieciom
Podaj Rękę Małemu Przyjacielowi z dopiskiem:
PAULINA K. 01

Numer rachunku: 08 2490 0005 0000 4600 9511 7027 (PLN) Alior Bank