Malwina

Pamiętamy jak w dzieciństwie z każdą najdrobniejszą sprawą biegliśmy do mamy lub taty. To oni pomagali, wyjaśniali czym jest życie, bronili przed duchem chowającym się w szafie. Malwinka może liczyć tylko na babcię, która tak naprawdę sama potrzebuje pomocy. Jednak kiedy okazało się, że mama Malwinki, nie może opiekować się córką, ze względu na swój stan zdrowia i pojawiło się widmo oddania dziewczynki obcym ludziom, babcia nie mogła na to pozwolić. Schorowana kobieta zawalczyła o status rodziny zastępczej. Udało się i od 2009 roku opiekuje się Malwinką, która ma już 8 lat. Pani Danuta już pogodziła się ze swoim stanem zdrowia jednak nie może zaakceptować, że Malwinka też ciężko choruje. Choroby górnych dróg oddechowych i pojawiające się infekcje to przede wszystkim wynik warunków w których mieszkają. Malwinka 2 lata temu w roku szkolnym z powodu chorób opuściła tyle dni zajęć, że musiała ponownie chodzić do zerówki. Jednak jest tak zdolna, że zaległy rok nadrobiła i wyrównała edukację. Malwinka jest kolejnym Małym Przyjacielem, któremu musimy podać rękę. Jej babcia podała jedną, jeśli my podamy drugą to dziewczynce łatwiej będzie utrzymać równowagę w życiu. „Jedynymi dochodami jakie posiadam są świadczenia socjalne. Posiadam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności i z tego tytułu otrzymuję zasiłek stały w wysokości 439,03 zł. Ponadto otrzymuję świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania wnuczki z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w wysokości 988,20 zł, dodatek mieszkaniowy w kwocie 102,97 zł. Jestem osobą niepełnosprawną przewlekle chorą (astma oskrzelowa, alergia, dyskopatia, refluks żołądkowo przełykowy, zapalenie żołądka i dwunastnicy, niewydolność krążeniowa żylna kończyn dolnych, nadciśnienie tętnicze, neuralgia nerwu trójdzielnego), dlatego nie mogę podjąć zatrudnienia, aby poprawić sytuację bytową mojej rodziny. Zamieszkujemy niewielkie mieszkanie na parterze kamienicy, w której nie zabezpieczono fundamentów przed wchłanianiem wilgoci. Pomimo przeprowadzonych remontów wnętrze jest zawilgocone pomimo stałego osuszania specjalistycznym sprzętem, co pociąga za sobą wysokie opłaty za energię elektryczną. Ponadto mieszkanie wymaga ogrzewania nawet w okresie letnim. Warunki mieszkaniowe przyczyniają się do rozwoju chorób przewlekłych. Wnuczka często choruje. Była już dwukrotnie hospitalizowana. Jest pod stałą opieką lekarską. Znaczną część naszych dochodów pochłaniają stałe opłaty (1000 zł miesięcznie), raty zaciągniętych kredytów na zakup węgla, pieca grzewczego, lekarstw. Dziś sytuacja jest tragiczna. Pieniędzy brak na żywność, środki czystości, odzież, leki. Mimo, iż bardzo się staram nie jestem w stanie bez czyjejś pomocy zapewnić wnuczce podstawowych potrzeb. Żyjemy na granicy nędzy, coraz bardziej się zadłużam. Znalazłam się w sytuacji, która mnie przerasta. Los postawił mnie w trudnej sytuacji życiowej, bo nie mam możliwości i żadnych perspektyw na wyrwanie się z zaklętego kręgu biedy. Pozostaję bez żadnego wsparcia, możliwości zarobkowych. Dochód mój przewyższa kryterium dochodowe rodziny, dlatego też nie kwalifikuje się do korzystania ze wsparcia Ośrodka Pomocy Społecznej w formie zasiłków celowych z powodu niespełnienia kryterium dochodowego.” Danuta Chydzińska Babcia Malwinki

Wpłaty prosimy kierować na subkonto Malwinki:

Numer rachunku:  04 2490 0005 0000 4600 7361 2490 (Alior Bank)

Wpłaty zagraniczne (mBank) z dopiskiem: MALWINKA