Kubuś

Kubusia wychowują Dziadkowie, ponieważ jego Mama także jest osobą chorą. Oto jak apeluje do Waszych serc:

KUBUŚ urodził się 24.06.2015 . jako ( teoretycznie zdrowy chłopczyk ) Dostał 9 punktów w skali AGPAR . Po dwóch miesiącach pojawił duży oczopląs i zdiagnozowano ANIRIDIE , czyli całkowity brak tęczówek oka . Zaczęły się wizyty u specjalistów . W swym krótkim życiu odwiedził okulistę , genetyka , onkologa , wielokrotnie pracownie USG . Rozwój KUBUSIA jest nieco wolniejszy niż u innych dzieci zdrowych w jego wieku . W tej chwili jest pod stałą opieką okulisty , ośrodka wcześniejszej interwencji , rehabilitacji wzrokowej i ruchowej i neurologa .

KUBUŚ posiada rzadką i skomplikowaną wadę wzroku zwaną ANIRIDIĄ – czyli wrodzony brak tęczówek oka oraz związane z nią inne wady jak zaćma obustronna i oczopląs .

W rzeczywistości oznacza to , że ma brak koloru oczu ( czarne oczy) bardzo duży światłowstręt , bardzo słabą jakość widzenia .

KUBUŚ to wspaniały pogodny , radosny chłopczyk , w chwili obecnej raczkuje i próbuje stanąć o własnych siłach na nóżki . W chwili obecnej KUBUŚ potrzebuje rehabilitacji wzrokowej i ruchowej , lekarstw , zmiany okularków ,

Aby poprawić KUBUSIOWI wygląd oczu i jakość widzenia chcielibyśmy zrobić operacje ,, WSZCZEPIENIA SZTUCZNYCH TĘCZÓWEK OKA ‘’ co jest tylko możliwe jedynie w Klinikach Okulistycznych za granicą – w przyszłości KUBUŚ będzie musiał mieć wykonaną operacje ściągnięcia zaćmy. W dalszej przyszłości KUBUŚ będzie potrzebował dalszego leczenia , rehabilitacji i specjalistycznego sprzętu optycznego .

Dziękujemy , że okazują nam Państwo tak dużo serca i ciepła .

Widzieć czyjąś chorobę i potrzebę i nie przejść obojętnie obok – jest to tak wyjątkowe i wspaniałe są Państwa serca .

Mając w Was drodzy Państwo przyjaciół , nie czujemy się – ze swoimi problemami samotni .

Serdecznie prosimy o pomoc , a jednocześnie dziękujemy

Mama KUBUSIA i dziadkowie”

Wpłaty prosimy kierować na rachunek bankowy Fundacji Pomocy Dzieciom Podaj Rękę Małemu Przyjacielowi z dopiskiem:

Kubuś Numer rachunku: 69 1140 2017 0000 4702 1296 3116 (PLN) mBank