KAROLINA O.

Mam na imię Karolina, zmagam się z chorobą MPD (mózgowe porażenie dziecięce). Swoją drogę życiową rozpoczęłam 12.03.1991r. , to dokładnie od tamtego momentu miałam przy sobie towarzysza, o którym początkowo nikt nie wiedział. Urodziłam się jak każde zwyczajne dziecko i nic nie wskazywało na to, że jestem chora. Dopiero gdy zaczęłam się rozwijać, rodzice zauważyli, że w porównaniu do swojego starszego rodzeństwa, wyjątkowo późno zaczęłam podnosić główkę, czy podrywać się do chodzenia. Mama postanowiła to skontrolować, diagnoza była jednoznaczna- MPD. Od początku swojego życia poruszam się na wózku inwalidzkim. Na początku był to dla mnie szok, zawsze zastanawiałam się – „Dlaczego właśnie Ja?” Gdy byłam dzieckiem, bardzo denerwowały mnie pytania w rodzaju: „Co ci się stało w nóżkę?” lub wygłaszane sentencje: „Takie małe dziecko i takie nieszczęście…” … i nawet nie chodzi o treść tych komentarzy czy pytań, ale o liczbę – nagminnie zaczepiano mnie na ulicy, w windzie, w sklepie i nękano tego typu słowami. Czułam się zwyczajnie prześladowana i jak każda osoba – zwłaszcza dziecko – nie chciałam być traktowana inaczej i specjalnie wyróżniana, marzyłam, żeby ludzie przestali zwracać na mnie uwagę. Dopiero gdy dorosłam takie pytania ucichły. Może obcy ludzie mają mniejszą śmiałość zaczepiać starsze osoby niepełnosprawne niż dzieci? . Dopiero kiedy dostałam się do szkoły pod Warszawą, gdzie nie byłam „jakąś wyjątkową” i zaczęłam przebywać wśród pełnosprawnych rówieśników, spotkałam się z dużą tolerancją i nabrałam większego dystansu do swojej choroby. Obecnie nie mam żadnych problemów z udzieleniem odpowiedzi na różne pytania związane z moją niepełnosprawnością. Często odpowiadam z uśmiechem, a to naprawdę ludzi dziwi, wtedy niektórzy sami przepraszają za swoje wścibstwo. Na szczęście od kilku lat podejście do osób niepełnosprawnych w Polsce się zmienia i to na korzyść, ale jeszcze dużo pracy czeka nas, niepełnosprawnych, i organizacje, które zajmują się przedzieraniem do świadomości społecznej – abyśmy byli traktowani w sposób naturalny.

Wpłaty prosimy kierować na rachunek bankowy Fundacji Pomocy Dzieciom
Podaj Rękę Małemu Przyjacielowi z dopiskiem:
KAROLINA O.

Numer rachunku: 69 1140 2017 0000 4702 1296 3116  (PLN) mBank